De NIPT-test wordt steeds meer normaal. Daar waar eerder deze niet vergoed werd en alleen werd ingezet als het risico op een kindje met afwijking erg hoog was, wordt het nu steeds normaler om de NIPT-test te doen. Alleen is dit niet zonder risico en ik wil graag uitleggen wat dat risico is. Ouders willen steeds vaker weten of 'alles goed' is. Maar ze realiseren zich niet dat juist een NIPT ook veel onzekerheden met zich mee kan brengen. De test geeft namelijk geen 100% uitslag. De NIPT-test is een simpele bloedtest. Het klinkt heel onschuldig. Alleen als daar wel iets uitkomt, dan kan er verder onderzoek worden gedaan. Maar daarvoor zijn er weer meerdere testen nodig, zoals een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest.
De vruchtwaterpunctie en de vlokkentest zijn zeker niet zonder risico's. De vlokkentest en de vruchtwaterpunctie geven grote kans op vroeggeboorte (1 op 200 of 1 op 300). De vlokkentest mag vanaf 11 weken zwangerschap en de vruchtwaterpunctie vanaf 15 weken. Je begrijpt dat als je kindje dan wordt geboren dat het geen overlevingskans heeft. Het verhaal van Sanne van der Hout is een verdrietig voorbeeld hoe het kan gaan... Lees haar verhaal in de volgende link https://decorrespondent.nl/14399/zwanger-denk-goed-na-over-de-nipt-voor-je-het-weet-beland-je-in-de-screeningsfuik/24f67fed-6748-0565-1c7f-2f2e3a35c2b1
De vraag is hoeveel risico je wil nemen om 'zeker te weten' dat je kindje gezond is? Zeker weten doe je niet totdat je kind geboren is. Ook kunnen er rond de geboorte nog complicaties optreden die risicovol zijn voor de gezondheid van je kindje. Sanne kreeg een gezond kindje bleek uit de test, maar het werd door de vruchtwaterpunctie te vroeg geboren en overleed het kindje. Hoe verschrikkelijk triest is dit?
Daarbij test de NIPT alleen op het Downsyndroom, ook wel trisomie 21 genoemd, Patausyndroom, trisomie 13 en het Edwardsyndroom trisomie 18. Alleen er zijn nog veel meer afwijkingen die je kindje kan hebben. Als de test aangeeft dat er misschien andere afwijkingen zijn, wil je dat dan ook laten onderzoeken? Hoe ver ga je? Weet je wat voor stress het geeft om alles te laten onderzoeken? En in wat voor medische molen je terecht gaat komen? We leven in een tijd waarin we graag alles 'zeker' willen weten. Medisch gezien kan er ontzettend veel onderzocht worden. Maar, durven we nog in vertrouwen te leven? En mag een kindje een afwijking hebben? Mag het kindje nog anders zijn? In Nederland worden 75% van de kindjes met Down geaborteerd, wanneer uit een test blijkt dat ze het Downsyndroom hebben. Zelfs als het alleen uit de NIPT-test komt en er geen punctie of vlokkentest is geweest. Dus dan is het een vermoeden. Waarom kiezen we niet voor het leven van het kind, ons kind. Hoe maakbaar moet onze wereld zijn?
Comments